Tips en adviezen

Adviezen en handigheidjes die soms behulpzaam kunnen zijn bij het oplossen van kleine en wat grotere problemen die je tegenkomt in de dagelijkse omgang met je boxer. Meer tips? Blader onderaan de pagina verder!

De nieuwe huisgenoot

tuinieren 10


Er komt een nieuwe huisgenoot en daar moet u zich niet op verkijken. De lieve pup die u vanuit het nest zo aandoenlijk aankeek, zal zich in uw huis regelmatig ontpoppen als een bulldozer een speelse vernieler, die zich met zijn vlijmscherpe tandjes op uw meubelen, boeken, het nieuwe kleed en op het speelgoed van uw kinderen werpt. Uw planten uit de tuin opgraaft en hier en daar wat achter laat! Het is een viespeuk want scheten laten is ze ook niet vreemd en dat is vooral zeer prettig als u bezoek heeft ! Als pup kunnen ze op de gekste plaatsen hun behoefte doen denk bv. eens aan uw mooie kleed, uw prachtige crémekleurige hoogpolige tapijt! De opvoeding van een jonge boxer geeft u een volledige dagtaak.


Hoe fijn u het ook vind een boxer te hebben anderen zullen die mening niet altijd delen. Dat kunnen zijn : uw buren, familie en vrienden . Een dagje of een lang weekend weg houdt in: de boxer uitbesteden of meenemen. Neemt u de boxer mee, dan moet u er rekening mee houden, dat de begroeting door uw beste vrienden, bij het zien van de boxer, wel eens minder vriendelijk kan klinken. Vrienden en familie kunnen plotseling wegblijven! U mag niet verwachten, laat staan eisen ,dat anderen ook van uw boxer houden. Er zijn nu eenmaal mensen die bang zijn voor een boxer! En boxer heeft voor velen een grimmig gezicht. Denk ook aan de vakantie. Kan de boxer mee of heeft u een goede oppas. Het is niet zomaar, dat ieder jaar weer honden tijdens de vakantie periode worden afgedankt als een wegwerp product!

De aanschaf van een boxer kost geld, maar daarmee is het nog niet afgelopen. Het begint al met de entingen die elk jaar moeten worden herhaald. Wat denkt u van de hondenbelasting die in sommige gemeenten niet gering is? Het dagelijks voedsel, vitaminepreparaten, halsband, riem, hondenmand en borstel. U moet het maar eens berekenen, tel daarbij ook voor de zekerheid 2 à 3 keer per jaar een bezoek aan de dierenarts. Weet u wat een dierenarts kost? Gaat de hond niet mee op vakantie, informeer dan eens naar de prijs van een dierenpension! Bij dat alles kan nog komen: de prijs van een paar nieuwe schoenen, herstel van een meubelstuk of een deel van uw mooiste boeken en nieuwe planten in de tuin, stukgebeten speelgoed van uw kinderen! Een nieuw kleed of tapijt vanwege de vlekken die ze als pup hebben achter gelaten!

Als de hond volwassen is, dan gaat u de tijd dat hij pup was missen. Het hondje dat in het nest uw hart heeft gestolen wordt zelfstandig en heeft als het goed is een goede gezondheid en een fijn boxerkarakter. Eens zullen we echter merken dat het ouder worden van de hond zichtbaar wordt! Vooral de oudere hond kan veel verzorging vragen. Vergeet vooral het verdriet niet, die er zal zijn als de boxer komt te overlijden. Daar denken wij niet aan als we bij het nest staan, maar die tijd komt!

De boxer vraagt zijn hele leven verzorging. U moet zorgen dat zijn dagelijkse portie eten aanwezig is. Dat er schoon drinkwater op een bereikbare plaatst staat. Regelmatig ogen schoonmaken, nagels nakijken, droogwrijven als hij nat van de regen thuis komt of in een blubbersloot is gesprongen! Contoleren op in en uitwendige parasieten en het bestrijden daarvan. Het verzorgen van wonden en het verplegen tijdens ziekte en het toedienen van medicijnen.

De boxer heeft een goed karakter maar kan door een verkeerde opvoeding worden bedorven. Kijk daarom eerst eens naar uw eigen karakter! Bent u bereid begrip op te brengen voor zijn hondse gedragingen? Heeft u het nodige geduld? Hangen uw handen niet wat te los en delen ze te snel een klap uit ? Ach u weet het zelf het best! Mocht de uitslag negatief zijn, neem dan geen boxer, maar ga naar de sportschool voor boksles daar ontmoet u ook boksers. U moet uw boxer kunnen aanvaarden als een volwaardige huisgenoot. Riem en halsband mogen niet de enige binding met uw boxer zijn.